Parcours

Een veelzijdig parcours met diverse gezichten!

We care about cycling

Vanuit Tervuren duiken we vrijwel onmiddellijk het machtige Zoniënwoud in. Dit woud bestaat voor het grootste deel uit hoge beukenbossen waarvan de oudste bomen meer dan 200 jaar oud zijn. Het Zoniënwoud bevindt zich op een leemplateau tussen de rivieren de Dijle en de Zenne, zeg maar het ideale decor om ver weg van alle drukte te gravelen. Wie denkt dat het hier plat is, heeft het mis. Op sommigen plaatsen ‘fopt’ het woud je en zorgt het voor een optische illusie. Je denkt dat je over een vlakke weg rijdt maar in werkelijkheid is dat niet zo. Door de lange, uitgestrekte dreven omgeven door hoge bomen lijkt de weg niet te hellen maar in werkelijkheid ben je dus wel lichtjes aan het klimmen. Dat worden we dan ook gewaar in de benen tijdens de eerste 5 kilometers. Na het passeren van de E411 door een donker tunneltje (zonnebril afzetten!) rijden we over een smaller pad met een iets ruigere ondergrond om vervolgens de ring over te steken. De enige manier om dat hier te doen is via de trappen onder de autoweg door. Na het rijden over enkele zalige lanen en dreven van het woud komen we aan een leuke, iets speelsere single track. Hier gaat de snelheid er even uit.

Enkele kilometers later verlaten we het Zoniënwoud en trekken we verder naar Linkebeek en Beersel. Het is op deze plaats dat de 50 km zich afsplitst en terug door het Zoniënwoud naar de finish trekt. De 75 km gaat hier rechtdoor naar de zuidrand van Brussel. We nemen de duik vanuit Beersel naar beneden waar de vallei van de Zenne opdoemt. Hier splitst de 120 km zich af om zo de volledige lus rond Brussel te maken. Aan de Zenne zijn we op het laagste punt van het parcours van de 75 km en dat betekent dus dat we moeten klimmen. We nemen een drietrapsraket omhoog naar de Sanatoriumstraat in Alsemberg. Deze klim bevat werkelijk alles, pittige stukjes kassei, grindpaden en bospadjes. Eenmaal boven aan de watertoren van Alsemberg heb je een fenomenaal uitzicht over de skyline van Brussel. Wat een beloning! Na de passage door Sint-Genesius-Rode zien we het Zoniënwoud terug opduiken en pikken we in op de route van de 50 km om gezamenlijk naar de finish te rijden. Op het einde wachten er nog enkele uitsmijters in en rond Duisburg. Hier liggen nog enkele typische, hellende gravelstroken van het Dijleland op je te wachten. Eindigen doen we in schoonheid langs de vijvers van Tervuren.

De route van de 120 km kronkelt vanaf de Zenne verder naar het Pajottenland. Vanaf hier gidst Brussel je naar de finish want je ziet onze hoofdstad regelmatig aan je rechterzijde liggen. We steken de Zuunbeek over en trekken verder naar het Noorden. Ter hoogte van Groot-Bijgaarden steken we de E40 over naar de Brabantse Kouters. Op dit stuk van het parcours heb je bijna continu zicht over Brussel met het Atomium als kompas. Iets verderop passeren we vlak langs de plantentuin van Meise. Vanaf hier gaat het gedurende 30 km iets minder op en af. Onderweg naar Tervuren is de route heel divers. Leuke bosjes en brede gravelwegen wisselen zich voortdurend af. Na de passage aan de luchthaven van Zaventem door de open vlaktes, waar je de overvliegende vliegtuigen bijna kan aanraken, gaat het in een ruk zuidwaarts richting finish. Hier wordt het weer wat heuvelachtiger en passeren we Kortenbergbos en Moorselbos waar je benen nogmaals op de proef worden gesteld. Eindigen doen we net als de 75 km en 50 km in schoonheid langs de vijvers van Tervuren.

We care about cycling

Onderweg lassen we een aantal ‘drink & go’-stops in waar je je bidons kan vullen en een koek of energy bar kan bekomen.
Deze stops zijn op de volgende plaatsen:

50 km
  • Na 23 km aan hotel Dolce La Hulpe Brussels
75 km
  • Na 27 km aan restaurant ‘In De Oude Pruim’ in Beersel
  • Na 46 km aan hotel Dolce La Hulpe Brussels
120 km
  • Na 27 km aan restaurant ‘In De Oude Pruim’ in Beersel
  • Na 59 km aan de kerk van Ossel
  • Na 89 km aan het voetbalplein van KFC Perk